Objektif Nedir ve Ne İşe Yarar?

Objektif Nedir ve Ne İşe Yarar?

Öncelikle yapılması gereken husus hangi odak uzaklığı ya da odak aralığındaki objektife ihtiyat duyduğunuz. Hangi odak uzaklığı aralığında bir objektif alacağımıza nasıl karar vereceğiz?

Objektif Nedir?

  Bir fotoğrafı çekmek için fotoğraf makinesinin gövdesinden sonraki en önemli malzeme, makinelerin ön tarafında bulunan ve merceği de içerisinde barındıran, objektif olarak adlandırılan aparatlardır. Esasında lens adıyla üerlilen bu parçalar, dilimizde yaygın bir şekilde bir şekilde objektif ismiyle de kullanılmaktadır.

Objektif Nasıl Çalışır?

 Fotoğrafını çekmek istediğiniz alanı belirlediniz, kadrajı ayarladınız ve makineyi ilgili alana doğrulttunuz. Vizörden veya LCD ekran üzerinde gördüğünüz bölge, objektifin gördüğü bölgenin aynısıdır. Işın demeti objektiften içeriye girdikten sonra bir dizi işlemden geçmek zorunda kalır. Öncelikle makinenizde önceden belirlemiş olduğunuz diyafram açıklığına göre (F/2.8, F/3.5, F/4.5, F/5.6 vs.) ışığın yoğunluğu belirlenir. Eğer açık bir diyafram ayarlamışsanız , diyafram bir hayli açık olacağından sadece önünüzden değil, yan taraflardan da ışık gelecektirBu gelen ışın demetleri, objektif düzlemiyle dar açı oluştururlar ve sonucunda fotoğrafın genelini etkilerler.Genelde alan derinliğini azaltmak için veya karanlık ortamlarda daha fazla bölgeden ışık toplayabilmek için diyafram değeri açılmalıdır.


Objektif Ne İşe Yarar?

  Lensler fotoğraf makinesinde fotoğraf kalitesini arttırmaktadır. Makinenin kaliteleşmesidir. Fotoğraf makinesinde en önemli aparattır lens. Lenslerin fotoğraflarda çok büyük rol oynamaktadır. Fotoğrafın bulanıklaşmasın da , kaliteleşmesin de, netliğinde çok büyük görevi vardır.


Objektif Hakkında Fotoğraflar
 

   Lens Çeşitleri Nelerdir?

  •    Şeffaf ve soft lensler:

   Kullanımı en rahat ve alışması en kolay lenslerdir. Optik bölgesi daha geniş olduğundan daha geniş bir görüş alanı sağlar. Yüksek oksijen geçirgenliğine sahip oldukları için en fazla kullanıcı kitlesine sahip   lens grubudur.

  1. Planlı değişim lensleri (aylık atılan)
  2. Günlük lensler
  3. Toric Lensler (astigmatlı)
  4. Uzak – yakın bir arada lensler
  5. Gece gözde kalabilen lensler
  6. Afak lensler (pediatrik)
  7. Yüksek numaralı ve uzun süreli lensler
  • Renkli lensler:

   Renkle lensler sayesinde çarpıcı renkler ve büyüleyici doğal bakışlara sahip olmak mümkün. Ayrıca, kırma kusuru olan gözlerde de renkli lenslerden faydalanarak ve hem kırma kusurlarından kurtulup hem de istenilen göz rengine sahip olmak oldukça kolay.

  • Gaz geçirgen lensler :

   Sert lensler, optik kalite ve dayanıklılığının yanında yüksek oksijen geçirgenliğine sahip lenslerdir. Korneal astigmatizmanın düzeltilmesinde ve keratokonus rahatsızlığı olan kişilerde en iyi sonucu vermektedirler.

  • Proestetik lensler :

   Tek göz rengi diğer gözden farklı bir renge sahip ise pro estetik lensler ile ideal göz rengine kavuşmak mümkün. İki göz arasındaki farklılığı ortadan kaldıran yumuşak lens, istenilen renge boyanabilme özelliğine sahiptir.